How to build a closed terrarium thumbnail

Hoe bouw je een gesloten terrarium

 

**Geen zin om te lezen? Bekijk onze video!**

Heb je al enige ervaring met terrariums en ben je gewoon op zoek naar een snelle en gemakkelijke gids om je op weg te helpen? Daar kunnen wij bij helpen!

Voor degenen die wat meer hulp nodig hebben, vind je hieronder een uitgebreide handleiding om je eerste gesloten terrarium te bouwen!

 

Snelle en gemakkelijke Terrarium gids:

  1. Voeg een laag kleiballen toe (minstens 1 cm dik)
  2. Voeg een laag Sphagnum Mos toe
  3. Actieve kool toevoegen
  4. Terrariumsubstraat toevoegen
  5. Voeg stenen en hout naar wens toe
  6. Voeg je planten naar keuze toe
  7. Mos toevoegen
  8. Klaar! Besproei het terrarium of voeg water toe. Wacht tot je een klein laagje water op de bodem ziet. Plaats het deksel erop en je bent klaar

Lees dit voor extra terrariumverzorgingstips.

 

Voordat we beginnen, wat is een terrarium precies?

Dat is een goede vraag. Een terrarium is een ecosysteem dat zichzelf volledig onderhoudt. Het water van de bodem verdampt op het glas, waarna het op de planten en de wortels valt, net als in de natuur.

Dit betekent dat er (bijna!) geen verzorging nodig is.

 

De volledige handleiding

Om te beginnen kun je het beste alle benodigde spullen verzamelen en netjes ordenen. Om een gesloten terrarium te maken, heb je de volgende spullen nodig:

  • Een bak of container (bij voorkeur van glas)
  • Planten
  • Terrarium substraatmix
  • Kleiballen
  • Sphagnum Mos
  • Actieve kool

 

Optioneel kun je ook het volgende gebruiken:

  • Mos
  • Decoratief hout
  • Decoratieve stenen
  • Gereedschap

 

Tip: overweeg om onze Super Terrarium Bundel aan te schaffen ! Dit bevat alle onderdelen die je nodig hebt om aan de slag te gaan met je eerste terrariumproject, zonder dat je elk onderdeel apart hoeft te zoeken!

 

Stap 1: De valse bodem

De eerste stap bij het maken van je terrarium is het toevoegen van Kleiballen. De reden waarom we kleiballen toevoegen is om een drainagelaag te creëren, en het doel van deze laag is om het water in de bodem te houden zodat het de mix niet raakt. Als de mixen continu aan water worden blootgesteld, zal dit snel leiden tot rot en andere vervelende problemen.

 

Stap 2: Sphagnum Mos

Vervolgens komt er een laag Sphagnum Mos. Dit vormt een barrière tussen de kleiballen en de mixen. Zonder deze laag mos zou de mix langzaam door de kleilaag heen zakken, waardoor je terrarium zou kunnen gaan schimmelen.

 

Stap 3: Actieve kool

De volgende stap is actieve kool. Het doel van koolstof is om alle vervelende chemicaliën uit het water te filteren die anders schadelijk zouden zijn voor je planten.

 

Stap 4: De mix van aarde toevoegen

Voeg vervolgens je Terrarium bodemsubstraat toe aan je container. Bedenk tijdens dit proces hoe je wilt dat je terrarium eruit komt te zien!

Tip: Maak één rand van het terrarium hoger om de illusie van een heuvel te creëren. Dit geeft het terrarium een mooiere balans.

 

Stap 5: (optioneel) Voeg wat natuurlijke materialen toe

Organische elementen zoals stenen en hout kunnen goed helpen bij het creëren van die natuurlijke terrariumlook. Maar een terrarium met alleen planten zien er ook al fantastisch uit. Speel met verhoudingen en composities tot je tevreden bent met je opstelling.

 

Stap 6: Het leuke gedeelte: planten toevoegen!

Als vuistregel geldt dat elke plant die van vochtigheid houdt en het goed doet in de schaduw, het fantastisch zal doen in een terrarium. Vertrouw gerust op Google voor aanbevelingen voor planten!

Wees niet bang om te experimenteren en planten te gebruiken die je al kent en mooi vindt. Je kunt planten gemakkelijk verwijderen als ze het niet goed doen.

Om je planten in het terrarium te plaatsen, moet je alle huidige grond rond de wortels van de plant verwijderen, omdat deze soms meststoffen uit de kwekerij kunnen bevatten. Deze meststoffen kunnen schadelijk zijn voor je terrarium.

Tip: Zet grotere planten achteraan en kleinere vooraan om een gevoel van diepte in je terrarium te creëren.

 

Stap 7: Mos

De volgende stap is mos! Je kunt het platmos en ook het bolmos in stukken scheuren om perfecte hoeveelheden te creëren voor de ruimte van je terrarium. Mos kun je gebruiken om lege plekken op te vullen. Het voegt ook textuur en kleur toe voor een evenwichtig en samenhangend resultaat!

 

Stap 8: Schoonmaken en plaatsen

Er zijn nog maar een paar stappen over, en dat is het plaatsen van het terrarium. Om je glazen terrarium schoon te maken, kun je een microvezeldoek gebruiken. We raden aan om de buitenkant van je terrarium ongeveer een keer per week schoon te maken.

De beste plek om je terrarium te plaatsen is een raam dat geen direct zonlicht krijgt, maar wel dagelijks veel licht, zodat de planten voldoende zonlicht krijgen.

Tip: als je ziet dat de bladeren van planten naar het licht toe groeien, moet je ze waarschijnlijk iets dichter bij je raam zetten. Een langzame groei is een duidelijk teken dat je planten niet genoeg zon krijgen!

Tip: Voeg springtails toe om schimmel te voorkomen en het terrarium volledig bioactief te maken.

 

Afwerking

Als laatste moet je je terrarium nog een keer sproeien of water toevoegen. Zorg ervoor dat er een plasje water in je drainagelaag ligt. En klaar is kees. Het deksel gaat erop!

Tip! We raden aan om kraanwater te gebruiken dat je ongeveer 24 uur hebt laten staan, of gedestilleerd water uit flessen dat je in de supermarkt kunt kopen.

Al deze producten kun je hier vinden.

Vragen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen! We staan altijd klaar om je te helpen.

Terug naar blog