Hoe verzorg je een terrarium, en de meest voorkomende problemen.

Terraria hebben niet veel verzorging nodig, maar soms kunnen ze een helpende hand gebruiken. Lees verder om de meest voorkomende problemen te leren kennen.

Draai je terrarium om

Soms moet je je terrarium ronddraaien, zodat elke kant voldoende zonlicht krijgt! Door dit te doen krijg je de mooiste groei en voorkom je beschimmelde plekken. Zodra de bladeren naar één kant wijzen, weet je dat het tijd is om te draaien.


De planten/het mos zien er slecht uit.

Het is natuurlijk niet leuk als je terrarium er minder uit gaat zien, het kan wel meestal vrij gemakkelijk verholpen worden!

Te weinig water

Heeft het terrarium droge bladeren/mos en voelt het ook droog aan? Zo ja, voeg dan wat water toe. Check ook of de dop goed gesloten is.


Te veel licht

Als de plantenbladeren & mos verschroeid lijken, en de vergeling erger is aan de lichte kant van het terrarium, dan zul je het op een meer schaduwrijke plaats willen zetten. Je terrarium is licht verbrand!

Te weinig licht

Als je mos het geweldig doet, maar de planten gaan achteruit, dan is dat een teken van te weinig licht. Mos blinkt uit bij minder licht, maar de meeste tropische planten hebben wel wat van die sappige zonnestralen nodig.


Tip! Als je ziet dat de bladeren van planten naar het licht grijpen, moet je ze waarschijnlijk iets dichter bij je raam zettenBestrijding van schimmel

Schimmel kan door een aantal oorzaken ontstaan, meestal is een combinatie van te veel water en te weinig licht het hoofdprobleem. Test of je terrarium te nat is; raakt het waterniveau de bodem? Zo ja, laat het dan 24 uur open staan en controleer opnieuw.


Tip! Voeg springstaarten toe om schimmel te voorkomen en het terrarium helemaal bioactief te maken. 

De planten ontgroeien de bak

Als het goed gaat met je terrarium, zul je het waarschijnlijk vroeg of laat een knipbeurt moeten geven. Met een gewone schaar kun je gemakkelijk de hoogste planten afknippen.


Tip! Stek de knipsels om nog meer planten te maken.


Heb je nog andere problemen of wil je advies? Neem contact met ons op en onze terrarium experts helpen je verder.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.