Als plantenliefhebber weet je dat het verzorgen van kamerplanten zowel een vervullende als uitdagende taak kan zijn. Echter, één van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van je planten is wortelrot. Wortelrot kan je planten serieus beschadigen, en het is belangrijk om te weten hoe je dit kunt herkennen, voorkomen en behandelen. In dit artikel zullen we ingaan op wat wortelrot precies is, wat de oorzaken zijn en hoe het je planten beschadigt. Ook zullen we je enkele tips geven om wortelrot te voorkomen en behandelen. Nadat jij dit artikel hebt gelezen kan jij wortelrot herkennen, voorkomen en bestrijden!
Wortelrot herkennen
Als je wortelrot vermoed, kan het volgende een indicatie zijn dat het echt zo is:
- De bladeren van je plant vertonen verkleuringen en hebben bruine plekken
- De bladeren van je plant beginnen af te sterven of verschrompelen
- De wortels van je plant ruiken niet fris (schimmelgeur)
- Wortels voelen zacht en/of sponsachtig aan
- De wortels zijn bruin en/of slijmerig
-De grond wordt niet goed opgenomen en je plant blijft hangen
Twijfel je of je plant wortelrot heeft? Dan is het een optie om de plant uit de huidige grond te halen om de wortels te bekijken. Doe dit voorzichtig en probeer de wortels niet te beschadigen. Zie je wortelrot? Vervang dan de potgrond met de juiste potgrond die niet te veel water vasthoudt. Zie je geen wortelrot? Dan kun je je plant voorzichtig terug planten in de oude grond. Twijfel je of het echt wortelrot is? Je kan altijd een foto sturen naar info@sybotanica.nl en dan helpen we je graag verder bij het bestrijden van wortelrot.
Wat is wortelrot
Wortelrot is een term die wordt gebruikt om een aandoening in planten, voornamelijk in de wortels, te beschrijven. Het verwijst naar de situatie waarin de wortels van een plant worden aangetast door verschillende schimmels, bacteriën of andere pathogenen. Deze aantasting kan leiden tot beschadiging en afbreuk van de wortels, wat op zijn beurt de groei en gezondheid van je hele plant kan beïnvloeden.
Oorzaken van wortelrot
Een van de meest voorkomende oorzaken van wortelrot is overbewatering, wat ervoor kan zorgen dat de wortels van de plant niet in staat zijn om hun essentiële taken uit te voeren of om de plant voedingsstoffen op te nemen. Het gebruik van grond met een slechte drainage kan ook bijdragen aan wortelrot. Bijvoorbeeld, als je bodem klonterig en compact begint te worden, kan je plant de wortels niet meer voeden omdat de poriën in de bodem te klein zijn. Dit kan ook nog verergerd worden als er niet genoeg zuurstof in de bodem komt. Schade aan de wortels, zoals de wortels te ruw hanteren bij het verpotten, kan ook leiden tot wortelrot.
Hoe beschadigt wortelrot mijn plant?
Wortelrot kan de structuur van de wortels van je plant aantasten, wat kan leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen en water. Wanneer wortelrot niet tijdig wordt behandeld, kunnen de wortels van je plant uiteindelijk dusdanig beschadigd worden dat het niet meer in staat is om essentiële voedingsstoffen op te nemen die nodig zijn om te overleven. Dit kan uiteindelijk leiden tot de dood van je plant, en dat wil je niet!
Tips om wortelrot te voorkomen
Een van de beste maatregelen om wortelrot te voorkomen is om ervoor te zorgen dat je voldoende drainage hebt in de bodem van je potten. Hierdoor kan overtollig water gemakkelijk wegstromen en kunnen de wortels van je planten beter ademen.
De juiste grond
Twee dingen zijn hier op van invloed: potgrond & plantenpotten. Als je niet de juiste potgrond hebt kan je potgrond te veel water vasthouden, waardoor de wortels gaan rotten. Onze SYBASoil mixen zijn zo ontworpen dat ze precies de goede hoeveelheid water vasthouden per plantensoort. Koop onze potgrond hier. Onze Kokos potgrond bevat voedingsstoffen specifiek per plant en de grond bevat wormenmest en actieve kool die water vasthouden zonder te nat te zijn.
De juiste pot
Een andere maatregel is om ervoor te zorgen dat je plant pot niet te groot is in verhouding tot de plant zelf, omdat teveel ruimte ervoor kan zorgen dat grond te lang vochtig blijft. Ook is het belangrijk dat je pot een gat heeft zodat het water weg kan lekken. Hoewel er veel wordt beweerd dat hydrokorrels in een gesloten pot ook helpt, is het geen goed idee. Je hebt geen zicht op hoeveel water er in de laag hydrokorrels zit, en je kan makkelijk te veel geven. Een gat in je pot is de enige veilige oplossing voor het voorkomen van wortelrot. Koop de juiste plantenpotten, zoals kweekpotjes hier.
Hoe bestrijd je wortelrot
Ah nee.. Probeer eerst de beschadigde of aangetaste wortels zorgvuldig te verwijderen.
Stap 1. Verwijder de wortels
Gezonde wortels zien er wit en stevig uit, de bruine, slijmerige wortels kun je verwijderen met een schaar. Zorg dat de schaar schoon en scherp is om verdere infectie te voorkomen. Het is aan te raden de plant onder een kraan te houden om oude aarde te verwijderen, dit kan bacteriën bevatten die de wortelrot terug zullen laten komen.
Stap 2. Verpot de plant
Verpot de plant vervolgens in schone potgrond of substraten aan, zoals kokos potgrond, die genoeg belangrijke voedingsstoffen, beluchtende eigenschappen en watercapaciteit bevat. Lees hier meer over hoe je het beste een plant verpot.
Stap 3. Snoei de plant (optioneel)
Als je veel van de wortels hebt weggehaald, kun je overwegen een deel van de plant te snoeien. Gezien de verhouding wortels en plant niet meer gelijk staat kan dit de plant helpen er weer bovenop te komen. Echter is er ook een risico dat de plant hierdoor in shock raakt en een tijd niet meer zal groeien.
Gaat wortelrot vanzelf over?
Wortelrot bij kamerplanten gaat niet vanzelf over. Als je begint te merken dat je planten de symptomen vertonen, kun je het beste snel handelen om de wortelrot te minimaliseren.
De verschillende soorten wortelrot.
Wortelrot kan twee oorzaken hebben - de ene is langdurige blootstelling aan over bewaterde omstandigheden waardoor sommige wortels afsterven door een gebrek aan zuurstof. Terwijl ze afsterven, kunnen ze beginnen rotten of wegrotten. De rot kan zich dan verspreiden naar gezondere wortels en deze ook doden, zelfs als de bodemomstandigheden worden gecorrigeerd. De andere bron kan een schimmel in de grond zijn. De schimmel kan eindeloos in de grond sluimeren en dan plotseling opbloeien wanneer de plant een of twee keer te veel water krijgt. De wortelrot schimmel valt de wortels aan en zorgt ervoor dat ze afsterven en wegrotten. Als je dus opeens wortelrot hebt, ook al was de plant niet overbewaterd, dan zal het een schimmel zijn.
Conclusie
Wortelrot kan een grote bedreiging zijn voor de gezondheid van je planten en het is belangrijk om te weten hoe je dit kunt herkennen en behandelen. Door regelmatig de gezondheid van je planten te controleren, de juiste potgrond & plantenpot te gebruiken en ervoor te zorgen dat je plant niet overbewaterd is, kun je wortelrot voorkomen. Mocht het toch gebeuren, verwijder dan de beschadigde wortels voorzichtig en vervang de oude grond of substraten met een nieuw en geschikte. Je plant zal je dankbaar zijn!