Ik, Sybren, heb deze pagina geschreven om je te helpen begrijpen wat we doen om zo duurzaam mogelijk te zijn.
Beweren we het meest duurzame bedrijf te zijn dat er is? Nee. Werken we eraan om dat te worden? Ja. Naar mijn persoonlijke mening staat transparantie voorop bij duurzaamheid. Daarom hebben we onze (beperkte) middelen gebruikt om duidelijke gegevens te krijgen over onze producten en hun uitstoot. Op basis van die gegevens hebben we beslissingen genomen en die met jullie gedeeld. We zijn een kleine startup met 10 werknemers op het moment van schrijven, dus we moeten onze inspanningen richten op de taken die er toe doen.
We willen transparant met je zijn. We werken eraan om onze impact op het milieu te verbeteren, maar we lopen tegen een aantal grenzen aan. We moedigen je aan om al je vragen te stellen, zodat we dit kunnen verbeteren.
Ons doel is om onze klanten blij te maken met planten. Als planten doodgaan, zullen mensen meer kopen en produceren. Dit verhoogt de uitstoot. Kwaliteit is dus ons belangrijkste doel; op de tweede plaats komt duurzaamheid.
Ons beslissingskader is hier eenvoudig:
- Is dit product van voldoende goede kwaliteit om gezonde planten te garanderen?
- Is dit de meest duurzame optie in zijn categorie?
Duurzaamheid is niet beperkt tot CO2-uitstoot, wij vinden mensen net zo belangrijk. We werken met mensen met een afstand tot de beroepsbevolking, dit kan van alles zijn. Van het niet spreken van de taal tot een fysieke of mentale beperking.
Een goed voorbeeld is onze productieleider, Peter. Hij kan maar 10% zien, wat het werken moeilijk maakte. Maar met eenvoudige aanpassingen, zoals grotere schermen en prints, haalde Peter zijn achterstand snel in. Nu is hij een belangrijk onderdeel van Sybotanica!
Onze mixen hebben een belangrijk kenmerk. Ze zijn turfvrij. Ze zijn dus gebaseerd op Kokos vezel. Dit betekent dat de mixen het water beter vasthouden. Hierdoor hoef je je planten minder vaak water te geven. Je bespaart dus (schoon) water.
*Let op: voor Cactussen & Vetplanten mix maken we de grond zeer drainerend om de gezondheid van de planten te waarborgen.
Kokosvezel is duurzamer dan turf mixen, maar niet de beste optie. Die van ons komt uit Sri Lanka, wat leidt tot hogere transportemissies naar Europa.
We zijn ons hiervan bewust en testen lokale kokosalternatieven zoals rijstdoppen en gecomposteerde boomschors. Onze tests met Wageningen Universiteit toonden echter geen betere alternatieven. Onze kokos blijft ongeëvenaard voor wat betreft de kwaliteit van de mixen, de gezondheid van de planten en de groei. We zijn van plan om te blijven testen en hopen binnenkort af te stappen van kokos.
Om de olifant in de kamer aan te kaarten: ja, we verzenden onze mixen en componenten in plastic zakken. Dit is iets waar we al jaren aan werken. We hebben algen, zeewier, karton en vele andere alternatieven geprobeerd, maar zonder succes.
De mixen moeten licht vochtig blijven om de kwaliteit te waarborgen. Dus niet alle verpakkingen zijn mogelijk. Hergebruik deze zakken alsjeblieft. Je kunt er terrariums van maken of ze gebruiken voor stekjes. We hebben contact met onze leveranciers. We zoeken naar een duurzamere oplossing. Maar dat is nog niet mogelijk.
We hebben geprobeerd een recyclingprogramma op te zetten met hulp van OostNL. Maar de logistiek is vooralsnog onlogisch en zorgt voor extra uitstoot.
Onze nieuwste partij verpakkingen valt onder recycle code 4
*Let op, er worden nog steeds zakken onder recyclecode 7 verkocht. In het begin hadden we wat problemen met de stevigheid. Zodra deze uitverkocht zijn, zullen we alleen nog recyclecode 4 verzenden.
Wij geloven dat als we je kunnen helpen je plant blij te houden, er over het algemeen minder planten geproduceerd hoeven te worden. Daarom maken we onze producten, ontwikkelden we de SYBASoil Guide, de SYBAScan Plant ID, onze Pot Volume Calculator, onze Youtube & Instagram video's en onze Blogs.
Als je nog vragen hebt, helpen we je ALTIJD graag! Stuur gewoon een e-mail naar info@sybotanica.nl. We hebben een team van plantenexperts & zelfs een bioloog om je te helpen.
We kopen lokaal in, of zo lokaal mogelijk zonder aan kwaliteit in te boeten. Het verminderen van de lengte van de toeleveringsketen heeft een positief effect op de totale uitstoot. Als het nodig is, kopen we verder weg in. We eisen kwaliteit voor gezonde planten die lang meegaan. Ook hierover willen we zo transparant mogelijk zijn. Bekijk de pagina's met individuele bodemverbeteraars om te zien waar en hoe we de materialen inkopen.
Dozen
Om het kort te zeggen. Onze verzenddozen zijn allemaal FSC-gecertificeerd, dik genoeg om te beschermen maar niet te dik om materiaal te verspillen.
We hebben onze transporteurs bewust gekozen met een focus op kwaliteit & duurzaamheid.
DPD
Onze belangrijkste koerier, DPD, compenseert alle CO2-uitstoot van onze leveringen. Tegen 2025 wil het zonder uitstoot leveren aan de 350 grootste steden in Europa, waaronder 45 in Nederland.
UPS
UPS heeft inmiddels meer dan 1 miljard geïnvesteerd in alternatieve brandstoffen.
Melis Logistiek
Voor groothandelsorders werken we samen met Melis Logistics. Zij stappen snel over op elektrische vrachtwagens en trainen chauffeurs in duurzame praktijken.
Artikelen zoals boomvarenvezels. De toeleveringsketen is veel langer dan Kokos vezel en het is eigenlijk hetzelfde materiaal. (Naar onze mening!)
Chunky Perliet, alle chunky perliet dat in de EU wordt verkocht komt uit Azië, we hebben met alle producenten in de EU gesproken en het wordt hier gewoon niet gemaakt. Dit zou op zich geen probleem zijn, maar het wordt vervoerd in zijn gepofte vorm (wat betekent dat er 20x zoveel volume wordt vervoerd).
Je kunt ongepopte Perliet uit Griekenland halen, het in Nederland produceren en dat werkt prima. Als alternatief raden we Chunky Puimsteen aan (de onze komt uit Duitsland).
We werken aan veel aspecten van onze producten om onze uitstoot te verminderen.