watering plants

Planten water geven: De 7 meest gemaakte fouten (en hoe je ze vermijdt)

Planten water geven klinkt misschien makkelijk. Echter kan dit in het begin best een uitdaging zijn

Als je net begonnen bent, maak je snel deze 7 beginnersfouten. Ze kunnen je planten het leven kosten!

  • Frequentie met hoeveelheid verwarren.

  • Dit is de MEEST voorkomende fout. Je leest dat de plant meer water nodig heeft. Dus, geef je iedere dag een scheutje. Dit moet je NOOIT doen! Zorg altijd dat je een plant, of het nu een cactus of een Monstera is, compleet nat maakt. 

    Dus dat er onderin de pot weer water uitkomt. Stel je voor dat een plant in het wild staat. Daar komt ook niet iedere dag een klein scheutje regen naar beneden (oke, misschien in Nederland wel). Het REGENT hard, om daarna weer een aantal dagen droog te zijn. Dit wil je in je kamer nabootsen.

    Een plant die veel water nodig heeft, geef je water zodra de bovenste 2-3 cm van de grond droog is (dit kan je met je vinger voelen). Daarna geef je pas weer water. Maak de hele grond dan compleet nat.

  • Te veel (dus te vaak) water geven

  • Veel mensen denken dat meer water beter is voor de plant. Maar, de meeste kamerplanten houden van droge grond tussen waterbeurten. Dit zijn bijvoorbeeld de pannenkoekenplant, pothos, ZZ plant en philodendron. Te veel water kan leiden tot wortelrot en schimmelvorming. Die wil je allebei niet!

  • Potgrond met de verkeerde structuur

  • Als je potgrond hebt die veel water vasthoudt, en er vervolgens een cactus inzet, dan gaat dat niet goed. Hoe goed je de andere tips ook toepast.

    Daarom is de juiste plant-specifieke potgrond kiezen erg belangrijk. De juiste grond helpt de vochtigheid op peil te houden door de structuur. Deze potgrond bootst de natuurlijke habitat na.


  • Niet genoeg water geven

  • Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: planten te weinig water geven. Vooral planten in kleinere potten drogen sneller uit. Als de grond te lang droog blijft, kunnen de bladeren verdorren. Dit verzwakt de plant. Vaak is het probleem dat je vergeet je planten water te geven. Je kan één of twee keer per week een reminder in je agenda zetten om je planten even te checken. Ook is het handig om de gieter op een plek te zetten waar je vaak voorbij loopt. Zo wordt je onbewust herinnerd aan je water geven!


  • Geen rekening houden met het seizoen

  • Planten hebben in de winter minder water nodig. Hun groei vertraagt door minder zonlicht. Ook verdampt het water in de grond minder snel. Dit komt door het verschil in temperatuur en luchtvochtigheid. Als vuistregel zul je in de zomer veel vaker water geven dan in de winter. Planten hebben dus niet altijd hetzelfde schema voor hoe vaak je water geeft. Check regelmatig de vochtigheid en geef pas water als het écht nodig is!

  • Een pot zonder lekgaten

  • Gebruik een pot met lekgaten. Overtollig water kan de wortels verstikken. Zorg voor een pot met lekgaten en een schotel om het overtollige water op te vangen. Je kan er ook voor kiezen de plant in de gootsteen te zetten en hem daar water te geven.


  • Ijskoud water geven

  • Zeker in de winter is het water uit de kraan koud! Je planten vinden dit niet fijn. Gevoelige planten kunnen in shock raken. Zorg dat je altijd lauw water geeft. Jij vindt het toch ook niet fijn om opeens onder een koude douche te staan? Dus ook al zie je ergens het advies voorbij komen om bijvoorbeeld je orchideeën water te geven door ijsklontjes boven in de pot te leggen, doe dit niet!


    De juiste potgrond maakt water geven makkelijker

    Hopelijk begrijp je nu beter hoe je je planten het beste water kan geven! Wat water geven makkelijker maakt, is de juiste potgrond. Plant-specifieke potgrond zorgt voor het perfecte vochtniveau. Hierdoor kan je meer foutjes maken met water geven. Te veel of te weinig water geven wordt hierdoor een minder groot probleem.
    Terug naar blog