6 stappen om een open terrarium te maken

1. Kies een open container

Eerst komt de keuze van je container. Er zijn een paar dingen om op te letten, vooral de grootte & vorm. Denk na over de planten die je van plan bent te gebruiken. Voor een gesloten terrarium is het belangrijk dat het terrarium helemaal dicht is, zo kan er geen vocht ontsnappen.

2. Een valse bodem maken

Om te zorgen dat de wortels van je planten niet in het water komen te zitten maken we eerst een valse bodem (drainagelaag) met de kleiballen. We doen dit zodat de wortels nooit in het water zullen zitten, want dat zal eventuele vetplanten en cactussen doden. Het water kan doorlekken naar de drainagelaag en langzaam verdampen zonder je planten te verdrinken.

3. Maak een filterlaag

Daarna komt een laag sphagnum mos, dit werkt als een barrière voor het substraat. Het zal voorkomen dat de aarde in de drainagelaag valt. Zorg ervoor dat je het gelijkmatig verdeelt. Daarna voegen we de actieve kool toe, dit werkt als een natuurlijk filtratiesysteem. De koolstof absorbeert alle chemicaliën, schimmels en andere vervelende dingen.

4. De substraatlaag

Nu gaan we het substraatmengsel toevoegen. We raden aan achteraan meer aarde toe te voegen om het hoger te maken, dit creëert een gevoel van diepte en zal het terrarium groter doen lijken als je het van voren bekijkt.

Je kunt de materialen hier kopen.

5. Het beplanten van je terrarium

Nu gebeurt de echte magie! Het is tijd om je terrarium te versieren. Je kunt cactussen, vetplanten, zand, stenen of alles waarvan je denkt dat het mooi zal staan, gebruiken. Laat je creativiteit de vrije loop! Deze planten zijn allemaal geschikt voor open terrariums.

6. Verzorging van je terrarium

De verzorging van een open terrarium kan een beetje lastig zijn. Het grootste probleem is te veel water geven, en het risico van wortelrot. Vetplanten en cactussen hebben een lagere luchtvochtigheid nodig. We raden aan een beetje water te geven rond de stam van de planten, zodat alleen de wortels nat worden. Geef eens in de 1-2 weken water in de lente en de zomer, en eens in de 3-4 weken in de herfst en de winter. Zet je terrarium op de zonnige plek in je huis, dit zal ervoor zorgen dat als je water geeft het zo snel mogelijk verdampt. Dat is het!

 

Als je klaar bent, deel je je creatie met ons! We vinden het leuk om te zien wat je gemaakt hebt. Tag ons op Instagram @Sybotanica en we plaatsen het in ons verhaal. Als je vragen hebt over terrariums of planten stuur ons dan op info@sybotanica.nl of via het groene "?" een berichtje.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.