Worm castings, why, what & how.

Wormenmest, waarom, wat & hoe.

Wormenpoep? Als meststof? Ja! Hoewel het op het eerste gezicht misschien goor klinkt, wordt wormenmest beschouwd als een goede toevoeging in de wereld van de potgrond. Er zijn veel voordelen aan wormenmest

Ingezoomde opname van wormenmest die de textuur accentueren

Waarom wormenmest?
Voordelen
Er zijn veel voordelen aan wormenuitwerpselen.

 • het is een 100% organische meststof die ook werkzaam is tegen veel ongedierte zoals spint en bladluizen.
 • Het zit vol met veel voedingsstoffen en mineralen die de groei van de plant helpen stimuleren.
 • Het houdt ook goed vocht vast, vergelijkbaar met kokos. Het is een prima alternatief voor chemische voedingsstoffen die in de meeste potgronden worden gebruikt.
 • Wormenmest geven langzaam voedingsstoffen af, wat betekent dat ze je plant niet kunnen verbranden met teveel voeding!
 • Het verbetert de beluchting en drainage van de bodem.
 • Wormenmest hebben een beter humusgehalte, en een beter bemestingspotentieel dan gewone compost.

Nadelen
Wormenmest zijn weliswaar geweldig, maar er zijn ook enkele nadelen.

 • Wormenmest doen er vrij lang over om te maken als je het zelf doet, zo'n 90 dagen tot een jaar.
 • Het is ook iets duurder dan chemische meststoffen, maar ze zijn aan de goedkopere kant van het spectrum als je ze vergelijkt met andere organische meststoffen!

Wat zijn wormenuitwerpselen
Wormenmest fungeren als een organische vorm van meststof, geproduceerd uit regenwormen. Wormenuitwerpselen worden aangemaakt in compostbakken. Ze fungeren als een natuurlijke meststof die je zowel kunt kopen als zelf kunt maken.

Wormenmest thee
Thee! Van wormenmest? Ja! Als je geen zin hebt om echt wormenuitwerpselen aan je grond toe te voegen, overweeg dan een thee te maken. Door gewoon een paar lepels wormenuitwerpselen toe te voegen aan wat lauw water, krijg je een bemestingsthee vol voedingsstoffen die je kunt gebruiken om je planten een oppepper te geven.


Hoeveel wormenmest aan de bodem toevoegen?
Dit hangt van een aantal redenen af, hoewel te veel nooit goed is, kan een behoorlijk groot deel van je grondmengsel uit wormengsel bestaan. Er zijn een paar dingen om te overwegen.

 • Wormuitwerpselen houden veel vocht vast, voeg niet meer dan 10% toe voor cactussen & vetplanten.
 • Jonge & gevoelige planten hebben ongeveer een verhouding van 1:2 wormenmest tot grond nodig
 • Voor de meeste andere planten is een verhouding van 1:3 of 1:4 wormenmest tot potgrond perfect.

Ik heb succes gehad met mengen tot een verhouding van 1:1, maar de grond zal meer vocht vasthouden dan gewone potgrond. Houd daar rekening mee bij het water geven.

Hoe ontstaat wormenmest?
Wormenmest ontstaat in compostbakken, ook wel wormenbakken genoemd. Dingen als bladafval, tuinafval en keukenresten kunnen er in gegooid worden als voedsel voor de wormen, de wormen eten het afval door en laten je stapels wormenmest achter om voor je planten te gebruiken.

Beestjes in je wormenmest
Wormenmest kan (zoals je misschien al geraden hebt) levende wormen bevatten. Dit is geen probleem! Samen met isopoden & springstaarten die ook meelopen vallen ze rottend plantenmateriaal aan, dode wortels en andere dingen waar je plant niet van houdt. Ze laten de levende delen met rust en maken van de troep plantenvoedsel!

Hoe lang blijft wormenmest vers?
Wormenmest blijft ongeveer 6 maanden goed, dit is ook de tijd dat het wormenmest actief blijft als voedingsstof in de bodem. Je kunt de wormenmest in de grond aanvullen door de bovenste 20% van de grond te verwijderen, die te vervangen door wormenmest en het er voorzichtig met de hand door te mengen. Als je water geeft, stromen de voedingsstoffen naar beneden op de wortels!

Koop hier verse wormenmest.

Terug naar blog

1 reactie

I would like to know more please.

Ronnie

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.