Vermiculiet! Deze bodemverbeteraar is goud waard als je het goed gebruikt. Van zaadontkieming tot waterretentie, leer meer over dit interessante mineraal!
Waarom vermiculiet gebruiken?
Voordelen
- Verbetert drainage
- Verbetert de beluchting
- Houdt water en voedingsstoffen beter vast en verspreidt het gelijkmatig over de potgrond
- Ongelooflijk veelzijdig
Nadelen
-
Houdt meer water vast dan perliet, zijn tegenhanger. Dit kan het risico op wortelrot verhogen voor planten met gevoelige wortels.
Wat is vermiculiet?
Vermiculiet is een inert, anorganisch mineraal. Het wordt wereldwijd, bijvoorbeeld in Rusland, Australië, Brazilië en de VS, gewonnen. Net als perliet wordt het gemaakt met warmte. Daardoor zet het ruwe vermiculiet uit en wordt het poreus.
Hoe gebruik je vermiculiet?
Vermiculiet als bodemverbeteraar
Vermiculiet is de beste bodemverbeteraar voor planten die van veel vocht houden. Een voorbeeld van zo'n plant is de Alocasia.
Vermiculiet als stekmedium voor zaden
Vermiculiet houdt water vast en verspreidt het gelijkmatig door de pot. Daardoor is het ook een geweldige zaadstarter.
Vermiculiet om wortels en bollen in te bewaren
Vermiculiet is een geweldig substraat om bollen van planten, zoals Caladiums en Stephania's, in te bewaren. Vermiculiet houdt de temperatuur en vochtigheid op peil. Het voorkomt ook dat direct, fel licht de bollen verbrandt.
Vermiculiet als substraat voor het kweken van paddenstoelen
Vermiculiet wordt vaak gebruikt als substraat voor het kweken van paddenstoelen.
Vermiculiet versus perliet
Beide zijn anorganisch, inert en licht van gewicht. Er zijn een paar verschillen tussen de twee. Simpel gezegd houdt vermiculiet meer water vast en heeft het een iets hogere PH dan perliet. Voor de meeste planten is perliet de beste optie. Voor planten die van vocht houden, zoals de Alocasia, is vermiculiet beter. Meer over perliet kun je hier lezen. Vermiculiet is niet stoffig. Er is geen gevaar om de deeltjes in te ademen, in tegenstelling tot perliet.
Je kunt onze vermiculiet hier kopen.