Perlite, why, what & how

Perliet, waarom, wat & hoe

Perliet! De popcorn onder de bodemtoevoegingen. Het is niet alleen een hoofdbestanddeel in de meeste potgronden, maar dit vulkanisch gesteente heeft nog veel meer toepassingen.

Ingezoomde opname van perliet

Waarom perliet gebruiken?
Voordelen
Perliet korrels hebben veel voordelen en het is een geweldige toevoeging aan DIY potgrond. Het wordt gebruikt in de meeste van de SYBASoil mixen, en dat is niet voor niets.

 • Het verbetert de drainage & beluchting in de bodem, waardoor zuurstof in de wortels komt en wortelrot wordt voorkomen
 • Het houdt een beetje water vast terwijl de rest weg kan lopen
 • Zowel te gebruiken als bodemverbeteraar of stekmedium.
 • Het is licht van gewicht
 • Het is PH-Neutraal
 • Het is sterk en behoudt zijn vorm als het in de grond wordt gedrukt
 • Het is anorganisch, inert en steriel

Nadelen
Hoewel het een geweldig groeimedium is, zijn er ook een paar minder-ideale dingen aan perliet.

 • Regulier perliet is stoffig en gevaarlijk om in te ademen (onze perliet is lichtvochtig, wat het stof aanzienlijk vermindert)
 • Voor sommige planten is de drainage te veel (zoals Alocasia), gebruik in plaats daarvan vermiculiet.

Wat is perliet?
Perliet is een licht-gewicht medium dat aanvoelt als piepschuim. Perliet is een mineraal dat in een harde glasvorm wordt gedolven, het wordt dan verhit tot een soort popcorneffect onstaat; het zet uit tot een luchtig gesteente.

Hoe gebruik je perliet
Perliet als bewortelingsmedium voor stekken
Perliet is een geweldig bewortelingsmedium dat zowel als stand-alone gebruikt kan worden als in combinatie met een kokospotgrond & wormenmest basis.

Perliet als bodemloos medium
Perliet is prima te gebruiken als hydrocultuurmedium. Vul een kopje met perliet en vul 1/3 deel met water. Het water zal verdampen en omhoog getrokken worden naar de wortels van de plant. Het is belangrijk voedingsstoffen toe te voegen, want perliet bevat er geen.

Perliet om zaden in te zaaien
Gebruik een 1:1 mengsel van perliet &; cocos kokos om zaden in te zaaien. Het perliet versnelt de kieming en verbetert de groei van de zaailingen, omdat het ervoor zorgt dat water langzaam aan de zaden wordt afgegeven.

Perliet als bodemtoevoeging
Zoals eerder besproken verbetert perliet de drainage en de beluchting, en is het een prima toevoeging voor de meeste planten.

Perliet v.s. vermiculiet
Hoewel beide anorganisch zijn, zijn ze inert en licht van gewicht. Er zijn een paar verschillen tussen de twee. Eenvoudig gezegd houdt vermiculiet meer water vast en heeft het een iets hogere PH dan perliet. Voor de meeste planten zal perliet de beste optie zijn, maar voor waterminnende planten zoals alocasia is vermiculiet beter. Meer over vermiculiet kun je hier lezen.

Is perliet schadelijk?
Perliet is erg stoffig, pas op dat je het stof niet inademt. Er is een truc om dit te voorkomen:

 • Voeg water toe aan de zak perliet (ongeveer 10% van het volume)
 • Schud de zak
 • Laat het een uur zitten
 • schud de zak nogmaals

Onze perliet is van stof ontdaan, want wij doen het bovenstaande proces voor je. Pas op dat er een klein beetje stof over kan blijven, maar nooit zoveel als gewoon perliet.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.