Hoe kies je de perfecte pot voor je plant

Elke plant heeft een pot nodig! Nou ja, behalve sommige luchtplanten natuurlijk. Vandaag gaan we potten bespreken, en ik geef je een gemakkelijk te volgen plan voor het kiezen van je perfecte pot. Gebruik de infographic (alleen in het engels beschikbaar) voor een snel antwoord, of lees verder om de ins- en outs van het planten van potten te leren kennen.

Welke pot moet ik gebruiken voor mijn plant infographic

Om te beginnen zijn er drie dingen om te overwegen.

  • Materiaal
  • Grootte
  • Afvoergaten

Kweekpot v.s. Decoratieve potten

Kweekpot zijn kostentechnisch & onderhoudsvriendelijk de beste optie. Je kunt een kweekpot ook binnenin een grotere sierpot zetten.

Het belang van drainagegaten

Drainagegaten laten water uit de bodem van de pot lopen en voorkomen zo wortelrot. Er zijn een paar oplossingen als de pot van je voorkeur geen drainagegaten heeft:

  1. Plaats de plant in een kweekpot binnenin je sierpot
  2. Maak je eigen gaten. (Meer daarover volgt spoedig)
  3. Gebruik het gewoon, en geef voorzichtig water. (Niet aan te bevelen)

Materiaal van de pot

Klei, steen of beton

Deze potten zijn poreus, dat wil zeggen dat er minuscule gaatjes zijn waar water of lucht doorheen kan. Hierdoor kan lucht door de zijkanten van de potten en bij de aarde komen, en kan water eruit. Hierdoor droogt de grond sneller uit, wat ze uitstekend geschikt maakt voor vetplanten en beginners.


Hout

Zorg ervoor dat je een binnenbekleding gebruikt, of een kweekpot om bederf en rotting te voorkomen.


Keramiek

Een geweldige all-round pot die verkrijgbaar is in vele kleuren en vormen.


Plastic

Jouw doorsnee alledaagse kweekpot. Perfect geschikt voor elke plant en kan binnen in een decoratieve bak geplaatst worden. De meest betaalbare optie.


Metaal & steen

Houdt deze potten uit de buurt van warmtebronnen & direct zonlicht, want deze materialen hebben de neiging veel warmte te absorberen en de wortels te verbranden. Een snelle en gemakkelijke oplossing hiervoor is een buffer aan te brengen, met behulp van een kweekpot binnenin de metalen of stenen pot.
Glas


Grootte van de pot

Deze is eenvoudig: hoe groter de pot, hoe langer het duurt voor hij droog is. Een te lange droogtijd kan wortelrot bij planten veroorzaken.


Hoeveel potgrond heb ik nodig?
Refereer naar deze infographic. Een volumecalculator volgt snel!

Hoeveel grond heb ik nodig infographic
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.